Welkom op
de website

Soorten vochtoverlast

Er bestaan grofweg 5 verschillende soorten vochtproblemen:

  • Schimmelvorming
  • Condensatie
  • Lekkage
  • Optrekkend vocht via de muren/vloeren
  • Doorslaand vocht

Hieronder zullen we de belangrijkste soorten kort toelichten.

Schimmelvorming:

In een binnenhuis kunnen er tot wel 40 soorten schimmel vormen. Schimmel is eigenlijk een soort paddenstoel. Daar waar het warm en vochtig is kan schimmel zich gemakkelijk ontkiemen. De groei gaat op een gegeven moment zo snel dat u de schimmel met de blote oog kunt waarnemen. Wat kan er gedaan worden tegen schimmelvorming? Zoals eerder gezegd heeft schimmel vocht nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de vocht toevoer gestopt wordt en uw probleem is opgelost. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is zeer belangrijk dat u zo snel mogelijk de schimmel verwijderd. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor uw gezondheid. Als uw huis veel last heeft van schimmel kunt u het beste een vakman inschakelen. Zwaar aangetaste delen zullen moeten vervangen worden. Bij een kleiner schimmelprobleem kunt het beste schimmeldodende middelen kopen bij de bouwmarkt en zelf het probleem oplossen. Ook bleek water lijkt goed te helpen tegen schimmelvorming.

Condensatie:

Bij schimmel en natte plekken heeft u te maken met condensatievocht. Condensatievocht is water dat verdampt wordt door het koken van water of bij het douchen. Het water beslaat dan op de muren. Dit probleem komt daarom vaak voor in de keuken of badkamer. Het oplossen van dit probleem kan door het plaatsen van een ventilatiesysteem of door de ramen regelmatig open te zetten. De ruimte zal hierdoor een stuk aangenamer zijn.

Lekkage

Bij lekkage komt het water meestal van boven via het dak door regen. Voordat u een dakdekker inschakelt kunt u het beste eerst de situatie analyseren. Als het droog is kunt u met een tuinslang het dak besproeien en bekijken waar er water binnendruppelt. Het probleem is meestal snel gevonden en u kunt dan direct een vakman inschakelen zodat u er geen last meer van heeft.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt meestal doordat de vloer nat is. Het vocht stijgt als het ware via de vloer naar boven. De oorzaak ligt meestal in een verouderde fundering die water absorbeert. De oplossing van opstijgend vocht is niet simpel. Als u de fundering van uw huis wilt vernieuwen kunt u beter opzoek naar een nieuwe woning. Er is echter wel een alternatieve oplossing: het injecteren van de muren. Men boort dan kleine gaatjes in de binnenzijde van de muur en vult deze op met vochtwerende vloeistof.

Doorslaandvocht

Bij doorslaand vocht zorgt een combinatie van regen en wind voor vochtproblemen binnen uw huis. Harde winde zorgt dat regen tot diep in de porien van metselwerk wordt geduwd. De oplossing hiervoor is het impregneren van uw buitenmuren.

In contact komen met een vakman

Weet u niet helemaal wat het probleem is. Of heeft u niet de tijd voor het oplossen van het vochtprobleem? Schakel dan een vakman in. U wilt natuurlijk ook niet teveel betalen voor uw klus. Vergelijk daarom tot wel 6 vochtbestrijders uit uw eigen regio. Dit kunt u doen door dit formulier in te vullen. U ontvangt dan tot wel 6 offertes en kiest de goedkoopste optie. Zo kunt u tot wel 30% op de kosten besparen!